Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Το νόημα των Χριστουγέννων.


Κάθε χρόνος στις 25 του Δεκέμβρη σχεδόν όλη η ανθρωπότητα γιορτάζει την γέννηση του Χριστού μας. Ο σωτήρας μας Χριστός ο οποίος μας έκανε την χάρη να ενσαρκωθεί και να έλθει μεταξύ μας για να μας σώσει από τις αμαρτίες μας. Ταπεινώθηκε σταυρώθηκε αναστήθηκε και πλέον η διδασκαλία του είναι διαδεδομένη σε ένα μεγάλο μέρος της γης.
Μέρος αυτής ολόκληρης πορείας του Σωτήρα μας ήταν και η γέννηση του που ίσως αποτελεί από τις σημαντικότερες φάσεις της ζωής του (στην γή) όχι μόνο γι αυτόν αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα (ακόμη και η χρονολογία είναι χωρισμένη ανάλογα με την μέρα γεννήσεως του Χριστού).
Παρόλα ταύτα οι πιό πολλοί ξεχνούν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Πολλοί θεωρούν τα Χριστούγεννα ως διακοπές ξεκούραση, διασκέδαση , φωτάκια στους δρόμους, χοντρούς "Άγιους Βασίληδες" με κόκκινα χαρωπά σκουφάκια που θυμίζουν κοκκινοσκουφίτσα και τόσα άλλα εντελώς άσχετα με τα Χριστούγεννα.
Τα Χριστούγεννα ούτε ξεκούραση σημαίνουν, ούτε διασκέδαση, ούτε τίποτα από όλα όσα ανέφερα πιο πάνω. Άλλο τι γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων που όντως είναι διακοπές, ξεκούραση κτλ που αυτό είναι γιατί είναι γιορτή.
Τα Χριστούγεννα λοιπόν έχουν ένα βαθύ νόημα, ούτε με χοντρούς κοκκινοπούς "Άγιους Βασίληδες" έχουν να κάνουν ούτε με τίποτε το υλικό που οι άνθρωποι προσπαθούν να κατασκευάσουν για να "νιώσουν¨ Χριστούγεννα.
Τα Χριστούγεννα είναι η γέννησις του θεανθρώπου Χριστού εξού και η λέξη "Χριστούγεννα" (που τώρα από Christmas το έκαναν Xmas) ο οποίος ήρθε στην γη για να μας φέρει την αγάπη και την ειρήνη, την ταπείνωση του εγωισμού και την ελευθερία από τα πάθη μας. Έτσι κι εμείς, ως Χριστιανοί τα Χριστούγεννα είναι για μας μια ακόμη ευκαιρία για αλλαγή, για μετάνοια, για περισσότερη αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας και μηδενισμό του εγώ μας.
Ο Χριστός είναι η Αγάπη είναι η αλήθεια τα Χριστούγεννα για μας είναι η γέννηση αυτής της αγάπης και της αλήθειας που ήρθε να μας προσφέρει ότι ανέφερα και πιο πάνω.
Ας τα κρατήσουμε αυτά και ας αφήσουμε τους στρουμπουλούς "Άγιους Βασίληδες" τα φωτάκια και τα λοιπά άσχετα με το νόημα και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Καλά Χριστούγεννα!

Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε΄ Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν, ἀπαντήσατε. Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε. ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί, ὅτι δεδόξασται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου